
§40.73; §40.193        09/01 
 
QUESTION: 
 
What is the preferred method for the collector to get the MRO copy of the CCF to the 
MRO? 
 
ANSWER: 
 

• The promptness of reporting suffers when the mail is used to convey the MRO 
copy from the collection site. 
 
• Even though we permit other means (e.g., overnight courier service) of 
transmitting MRO copies from the collection site to the MRO, collectors should 
fax the MRO copies when possible. 
 
• If the faxed copy is not legible, the MRO must request another faxed copy or a 
hard copy. 



§40.191; §40.193        09/01 
 
QUESTION: 
 
Do collectors sign the CCF in situations in which a urine specimen is not provided during 
a collection (i.e., a refusal to provide a specimen; a shy bladder situation)? 
 
ANSWER: 
 

• In any such case, the collector would check the box in Step 2 of the CCF 
indicating that no specimen was provided and enter an explanatory remark. 
 
• The collector would then provide his or her name and signature in Step 4 of the 
CCF. 
 
• The employee’s name and phone number should be included on the MRO copy. 
 
• The collector would then transmit the CCF copies to the appropriate parties 
(e.g., employer, MRO). 



§40.193; §40.43        09/01 
 
QUESTION: 

 
Generally, only one collector is supposed to supervise a collection for an employee.  
However, given the time span involved, it is possible that two collectors could be 
involved in a shy bladder collection (e.g., because of a shift change during the three-hour 
period between the first and second collection attempts).  How should this be handled? 
 
ANSWER: 
 

• In this situation, it is permissible for one collector to turn the process over to 
another collector to complete the collection.   
 
• The first collector would document the start time for the 3-hour period.  The 
second would provide his or her name and signature after the second collection, as 
the collector of record.  The Remarks line (Step 2 of the CCF) would be used to 
document the transition (including the first collector’s name and the start time for 
the shy bladder procedure).    



§§40.193; 40.265        01/02 
 
QUESTION: 
 
Do the five days within which an employee is given to obtain a medical evaluation after 
providing an insufficient amount of urine or breath include holidays and weekends, or 
does this refer to five business days? 
 
ANSWER: 
 

• The five-day limit for obtaining an examination by a licensed physician refers to 
business days. 
 
• Therefore, holidays and weekend days should not be included in the 5-day time 
frame.  



§40.193          07/08 
 
QUESTION: 

 
Are there any circumstances for which an employee should be given more than 3 hours 
and 40 ounces of fluids to provide a sufficient amount of urine during a collection? 
 
ANSWER: 
 

• No.  The Department sees no situations for which an employee should be given 
more than 3 hours and offered more than 40 ounces of fluids to provide a 
sufficient amount of urine after the “first unsuccessful attempt” to do so [see 
§40.193(b)(4)]. 
  
• The Department regards the “first unsuccessful attempt” to be very first time the 
employee comes out of the urination area with less than 45 mL of urine. 
  
• This is true about the “first unsuccessful attempt” even if a subsequent attempt 
during the three-hour period requires an immediate collection under direct 
observation because the specimen is outside the appropriate temperature range or 
shows signs of tampering [see §40.65(b)&(c)]. 
 
• For example:  An employee presents an insufficient amount of urine at noon and 
is urged by the collector to drink up to 40 ounces of fluid distributed through a 
period of up to 3 hours (3 o’clock, in this example). 

 
-- At 2 o’clock, the employee indicates that he or she can now provide the 
specimen, enters the collection area, but returns with a specimen outside 
the acceptable temperature range.   
 
-- The collector immediately conducts an observed collection, but the 
employee – for the second time during this collection event, which began 
at noon – provides less than 45 mL of urine. 
 
-- The employee has up to 3 o’clock and any remaining fluids to provide 
an adequate amount of urine under direct observation:  The employee is 
not given an additional three hours and is not offered an additional 40 
ounces of fluids. 
 
-- If the employee ultimately fails to provide a sufficient amount of urine 
during the remaining time, the collector discontinues the collection, 
discards any specimen the employee previously provided, appropriately 
documents the CCF, and immediately notifies the DER and the MRO – 
following the requirements at §40.193(b)(4) and (b)(5). 



§40.193          07/08 
 
QUESTION: 
 
Must a test result be cancelled by the MRO when it is discovered the employee did not 
have a full three hours to provide a sufficient amount of urine? 
 
ANSWER: 
 

• Not affording the employee a full three hours to provide a specimen is not 
automatically a basis for the MRO to cancel a test.  
 
• The three hour time period is a maximum rather a minimum.  But, to avoid 
potential issues about the fairness of the collection, collectors are advised to 
provide the full three hours. 
 
• In each of the following examples, the collector could stop the collection 
process, thoroughly document the details and times on Copy 2 of the CCF, and 
inform the DER of the employee’s inability to provide a sufficient amount of 
urine: 

 
-- After 2 hours and 50 minutes, the employee informs the collector there 
is no reason to try again because he or she will not be able to provide a 
specimen.  The collector terminates the collection. 
 
-- After 2 hours and 50 minutes, the employee requests to try again but 
provides another insufficient amount of urine.  The collector terminates 
the collection because there is no practical possibility that the employee 
will provide the requisite amount in the next 10 minutes. 

 
• In each of these two examples, the employee has had a fair opportunity to 
provide 45 mL of urine, and the test should not be cancelled because the full 
three-hour period was not used. 
 
• The medical evaluation should be conducted to determine if there is a legitimate 
physiological condition or psychological disorder explanation for the employee’s 
inability to provide the requisite amount of urine. 
 
• In situations where it appears the employee was not provided a fair opportunity 
to provide the requisite amount of urine, the MRO could cancel the test.   
 

-- For example, the collector terminates a collection after two hours 
because the collection site is closing and all collectors are leaving. 

 
• Please note that it remains a refusal to test if the employee leaves the collection 
site without permission. 


