
 
 

 
 

FinCEN Ruling 2003-3 
 
 
         April 25, 2003 
 
Dear [      ]: 
 

This is in response to your e-mail requesting clarification regarding whether 
Currency Transaction Reports (“CTRs”) must be filed with respect to specific types of 
transactions conducted by money transmitters and/or their agents.   

 
In your e-mail, you presented the following scenario:  

 
Licensed money transmitters (“LMT”) often collect payment orders from 
clients through contractually authorized agents or delegates.  If the agent 
collects over $10,000 in cash from one client, and the LMT then collects 
from the agent that same amount in cash, it is clear that the agent must file 
a CTR concerning its receipt of the cash.   

 
You requested clarification with respect to whether, in addition to the CTR filed by the 
agent on its customer, CTR filings would be required by the agent when the agent tenders 
the cash to the LMT, by the LMT when it receives the cash from the agent, or by the 
LMT when it deposits the cash into the bank.  In addition, you asked whether the answers 
to these questions would change if the money transferred by the agent to the LMT were 
collected from multiple customers, rather than a single customer. 

 
Generally, 31 CFR 103.22 requires a financial institution to file a report of each 

deposit, withdrawal, exchange of currency, or other payment or transfer, by, through, or 
to such financial institution involving more than $10,000 in currency.  However, while 
both the LMT and its agent are financial institutions for purposes of BSA regulations, 
FinCEN has determined that a CTR is not required to be filed by either the agent or the 
LMT when a transfer of currency takes place between the agent and the LMT, so long as 
the transfer is conducted within the scope of the agency relationship (the relationship by 
which the agent is authorized by the LMT to sell the LMT’s money transmission services 
to customers).  Therefore, neither the LMT nor its agent would be required to file a CTR 
to report the transfer of cash described above.  Furthermore, 31 CFR 103.22(d)(1) 
provides that a non-bank financial institution is not required to file a CTR with respect to 



a transaction in currency between itself and a commercial bank.  In such cases, the bank 
would be required to file the CTR.     

 
 
All of the above answers remain the same if the agent collects a total of $10,500 

from more than one individual and the LMT then collects the $10,500 from the agent.  
Please note however, that if the agent or LMT has knowledge that multiple currency 
transactions have been conducted by or on behalf of one person in an amount over 
$10,000 during any one business day, a CTR must be filed reflecting these aggregated 
transactions.  See 103.22(c). 

   
Next, you asked whether the filing requirements in the above scenarios would 

change if the agent transfers the cash to the LMT by tendering the cash to an armored car 
service contracted by the LMT for purposes of collecting the cash from the agent.  If the 
agent collects cash from customers purchasing the LMT’s money transmission services, 
then gives the cash to an armored car service for delivery to the LMT, the agent would be 
responsible for filing all applicable CTRs with respect to the cash transactions with the 
customers.  For the reasons set forth above, the agent would not be required to file a 
separate CTR reporting the agent’s transfer of the collected cash to the armored car 
service.  Similarly, the LMT would not be required to file a CTR to report the transfer of 
the cash from the armored car service to the LMT.  
 

Finally, you have asked for clarification regarding the obligations of the LMT and 
its agent to file CTRs if the agent deposits cash derived from the sale of the LMT’s 
money transmission services directly into the LMT’s bank account or if the agent 
deposits the cash into the agent’s account for ultimate transfer to the bank account of the 
LMT.  As explained above, 31 CFR 103.29(d)(1) provides that a non-bank financial 
institution is not required to file a CTR to report a deposit of currency into a commercial 
bank.  Therefore, if the agent deposits the cash into the LMT’s commercial bank account, 
the agent would not be required to file a CTR.  The same is true if the agent deposits the 
cash into the agent’s commercial bank account. 
 
 Any required CTRs, which have not been filed timely, should be filed 
immediately with the Internal Revenue Service-Detroit Computing Center (IRS-DCC).  If 
you have any further questions about filing of BSA forms, please call the IRS-DCC 
Hotline at 1-800-800-2877. 
 

Sincerely, 
 
     //signed// 
      
     David M. Vogt 
     Executive Associate Director 
     Office of Regulatory Programs 
 
cc: Judith R. Starr, Chief Counsel 
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