
 
 

Ruling 
 

FIN-2008-R006 
Issued:     May 21, 2008 
Subject:    Whether an Authorized Agent for the Receipt of Utility Payments is a 

Money Transmitter 
 

I am responding to your letters dated September 14, 2005, and March 21 and May 
3, 2006, requesting an administrative ruling as to whether [ ], which serves as an 
authorized agent for the receipt of utility payments, is a money services business as that 
term is defined in our regulations.1  Specifically, this ruling addresses whether [ ] is a 
money transmitter.2

 
As you have described in your letter, [ ] is a gift shop that is also under contract 

with various utility companies to receive bill payments as the authorized agent of those 
utility companies.  These payments are accepted in either cash or check; if paid by check, 
the check is made payable to the utility company.  The payments are deposited into an 
account at [ ]’s bank, and withdrawn from the account by each individual utility company 
through an ACH transaction. [ ] does not sell or redeem money orders, or engage in wire 
transfer or check cashing activity. 

 
Whether a person is a money transmitter is a matter of facts and circumstances.  

Our regulations define the term “money transmitter” to include “[a]ny person… who 
engages as a business in accepting currency, or funds denominated in currency, and 
transmits the currency or funds, or the value of the currency or funds, by any means 
through a financial agency or institution… or… [a]ny other person engaged as a business 
in the transfer of funds.”3  The regulations also provide that “the acceptance and 
transmission of funds as an integral part of the execution and settlement of a transaction 
other than the funds transmission itself… will not cause a person to be a money 
transmitter.”4

 

                                                 
1 31 C.F.R. § 103.11(uu).   
2 31 C.F.R. §103.11(uu)(5).   
3 31 C.F.R. § 103.11(uu)(5)(i)(A) and (B). 
4 31 C.F.R. § 103.11(uu)(5(ii). 
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FinCEN has concluded that a merchant payment processor, processing payments 
from consumers as an agent of the merchant to whom the consumers owe money – rather 
than on behalf of the consumers themselves – is not a money transmitter by virtue of such 
activities.5  As long as [ ] limits itself to accepting payments only on behalf of the utilities 
with whom it has contracted as an agent, and declines to accept and transmit funds for 
any other purpose, [ ]’s activities are sufficiently similar to the services provided to 
merchants by merchant payment processors for the same conclusion to apply.  Under 
these circumstances, therefore, FinCEN would not deem [ ] a money transmitter for 
purposes of 31 C.F.R. § 103.11(uu)(5). 

 
This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 C.F.R. 

§ 103.81.  In arriving at the conclusions in this letter, we have relied upon the accuracy 
and completeness of the representations made in your letters.  Nothing precludes us from 
reaching a different conclusion or taking further action if circumstances change or any of 
the information provided is inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after 
redacting your name, and your company’s name and address, to publish this letter as 
guidance to financial institutions in accordance with our regulations.  You have fourteen 
days from the date of this letter to identify any other information you believe should be 
redacted and the legal basis for redaction. 

 
If you have questions about this ruling, please contact [FinCEN’s regulatory 

helpline at (800) 949-2732].  
 
  Sincerely, 
 
   // signed // 
 

Jamal El-Hindi 
      Associate Director 
      Regulatory Policy and Programs Division 
 
 

                                                 
5  See FinCEN Ruling 2003-8 “Definition of Money Transmitter (Merchant Payment Processor)” dated 
November 19, 2003. 
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