
 
 
 

FinCEN Ruling 2003-9 – Definition of Money Services Business (Money 
Transmitter/Currency Dealer or Exchanger) 

 
 

October 20, 2003 
 
 
Dear [    ]: 
 

This letter responds to your October 6, 2003 letter requesting an administrative 
ruling with respect to whether you are required to obtain a license or to register because 
you transport your own currency from Colombia into the United States.  Based on the 
representations contained in your letter, we have determined that you are not required to 
register with FinCEN as a money services business pursuant to 31 CFR 103.41.  
However, FinCEN does not have jurisdiction over state-imposed licensing requirements, 
and so we cannot provide you with any information on whether you are required to obtain 
a license in Florida or any other state.     

 
In your March 14, 2003 letter, you state that you deposit your own money, 

obtained from savings and credit lines, into your checking and savings accounts in the 
United States.  You travel to Colombia to withdraw this money in pesos using ATMs and 
cash advances at local bank branches.  You take the pesos to an exchange house and buy 
U.S. dollars, then travel to the United States with the currency.  You file Customs Form 
4790 “Report of International Transportation of Currency and Monetary Instruments,” 
and later deposit the money into your U.S. bank accounts.  You engage in these 
transactions in order to make a profit for yourself.  You were told by a U.S. Customs 
Officer to consult with the Department of the Treasury and the State Department of 
Financial Services to determine whether you are required to register, or to obtain a 
license.   

 
FinCEN administers the Bank Secrecy Act (“BSA”) and its implementing 

regulations found in 31 CFR Part 103.  For BSA purposes, money services businesses 
(“MSBs”), are defined at 31 CFR 103.11(uu) as each agent, agency, branch, or office 
within the United States of any person doing business in one or more of the following 
capacities: currency dealer or exchanger; check casher; issuer, seller, and redeemer of 
traveler’s checks, money orders, or stored value; and money transmitter.  Among the 
BSA provisions to which MSBs (other than issuers of stored value, and agents of an 
MSB) are subject is the requirement to register with FinCEN pursuant to 31 CFR 103.41.  
To the extent that you are exchanging and transporting your own money on behalf of 
yourself, you are not doing business as a money transmitter or a currency dealer or 



exchanger for purposes of the BSA, and thus, are not required to register with FinCEN as 
an MSB.   

 
FinCEN does not have authority to determine whether or not you are required to 

obtain a license from the State of Florida or any other state.  Moreover, whether or not a 
person is required to register with FinCEN has no relevance to the question whether a 
person must obtain a state license in order to engage in the same activity.  Therefore, you 
must consult with relevant state banking departments to determine whether you are 
required to obtain a state license.   

 
In arriving at our decision, FinCEN relied upon the accuracy and completeness of 

the representations made in your October 6, 2003 letter.  Nothing precludes FinCEN from 
seeking further action should any of this information prove inaccurate or incomplete.   

 
 

Sincerely, 
 
      //signed// 
      
      Judith R. Starr 

Chief Counsel 
 
cc: David M. Vogt, Executive Associate Director, Office of Regulatory Programs 
          Deborah Silberman, Supervisory Program Officer, MSB/Casinos/IRS Section 
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