
 
 

 
FinCEN Ruling 2003-8 – Definition of Money Transmitter (Merchant Payment 

Processor) 
 

     November 19, 2003 
Dear [     ]: 
 
 

This letter responds to your letter dated February 5, 2003, requesting an 
administrative ruling with respect to whether [     ] is required to register with FinCEN as 
a Money Services Business in accordance with 31 CFR 103.41 by virtue of operating  
[     ].  Based on the representations contained in your letter, FinCEN has determined that 
[     ] is not a Money Services Business as defined in 31 CFR 103.11(uu), by virtue of the 
ACH processing services provided by [     ], and is therefore not required to register with 
FinCEN. 

 
According to your letter, [     ] operates a service called [     ] that provides third-

party origination services for Automated Clearing House (“ACH”) transactions on behalf 
of merchants.  Through [     ], merchants can accept customer payments for purchases 
made through a merchant’s web site, or by telephone, in the form of a checking account 
debit.  [     ]’s merchant customers obtain payment instructions to debit a customer’s 
checking account and submit these payment instructions to [     ] through [     ].  [     ] 
batches and submits the debit information to [     ]’s bank for processing through the ACH 
system.  Once [     ]’s bank initiates the ACH, the depository institution at which the 
merchant’s customer maintains a checking account debits the account of the customer, 
and sends a credit instruction through ACH to [     ]’s bank, which then credits the 
amount to an operating account maintained at the bank by [     ].  After a temporary 
holding period to ensure that the transaction initiated by the merchant is not returned,  
[     ] remits the funds to the merchant.  Through [     ], merchants are also able to initiate 
credits to provide refunds to customers.  You have asked whether [     ] would be deemed 
a money transmitter in accordance with 31 CFR 103.11(uu)(5) by virtue of providing this 
service.  

 
The definition of money transmitter for purposes of BSA regulations found at  

31 CFR 103.11(uu)(5) includes: 
 

(A) [a]ny person, whether or not licensed or required to be licensed, who 
engages as a business in accepting currency, or funds denominated in 
currency, and transmits the currency or funds, or the value of the currency 
or funds, by any means through a financial agency or institution, a Federal 
Reserve Bank or other facility of one or more Federal Reserve Banks, the 



Board of Governors of the Federal Reserve System, or both, or an 
electronic funds transfer network; or  
 
(B) [a]ny other person engaged as a business in the transfer of funds. 

 
FinCEN does not currently interpret the definition of money transmitter to include the 
third-party origination service that is described in your letter.  The nature of the 
transactions you describe is the transfer of funds through the ACH system from a 
customer to a merchant as payment for goods and services.  [     ]’s role in the 
transactions is to provide merchants with a portal to a financial institution that has access 
to the ACH system.  [     ] acts on behalf of merchants receiving payments rather than on 
behalf of customers making payments.  For these reasons, the service that [     ] provides 
through [     ] more closely resembles payment processing/settlement than money 
transmission.  Therefore, to the extent that the role of [     ] in such transactions is limited 
to submitting payment instructions obtained from a merchant to a bank for ACH 
processing, and remitting the funds received through the ACH process to the merchant 
(or in some cases, refunding money to the merchant’s customer through an ACH 
transaction), FinCEN would not deem [     ] a money transmitter for purposes of 31 CFR 
103.11(uu)(5).  

 
In arriving at our decision in this matter, FinCEN relied upon the accuracy and 

completeness of the representations made in your February 5, 2003 letter.  Nothing 
precludes FinCEN from seeking further action should any of this information prove 
inaccurate or incomplete.  Finally, we note that you have requested that certain 
information contained in your letter be held in confidence and exempt from disclosure 
under the Freedom of Information Act, 5 U.S.C. 552.  FinCEN reserves the right to 
publish this letter as guidance to financial institutions with all identifying information 
about you, [     ], [     ], and [     ], redacted.  You will have 14 days after the date of this 
letter to identify any other information you believe should be redacted and the legal basis 
for the redaction.  Should you have any questions, please telephone Christine Del Toro of 
my staff at (703) 905-3590. 
 

Sincerely, 
 
      //signed// 
      
      Judith R. Starr 

Chief Counsel 
 
cc: David M. Vogt, Executive Associate Director, Office of Regulatory Programs 
          Deborah Silberman, Chief, MSB/Casinos/IRS Programs 
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