
 
 
 

FinCEN Ruling 2003-7 – Definition of Money Transmitter (Armored Car Companies) 
 
 
 

 
October 28, 2003 

 
 
Dear [    ]: 
 

This letter responds to your letter dated July 8, 2003, requesting an administrative ruling 
with respect to whether your client, [    ], is required to register with FinCEN as a Money 
Services Business in accordance with 31 CFR 103.41.  FinCEN had previously declined to 
provide [    ] with such a ruling in light of an ongoing proceeding [    ]  was engaged in with the 
Department of Homeland Security, Bureau of Customs and Border Protection (“Customs”) 
relating to the subject of the request.  The proceeding was based on Customs’ determination that 
[    ], an armored car business, failed to register with FinCEN as a money transmitter.  Since that 
time, your client and Customs have entered into a Stipulation and Settlement Agreement 
(“Agreement”) under which your client has agreed to pay a mitigated penalty in exchange for the 
return of the seized currency.  Under the terms of the Agreement, should FinCEN make a 
determination that [    ] is not required to register, Customs will return the amount of the 
mitigated penalty to [    ].  Given the termination of the proceeding, FinCEN has determined that 
it now would be appropriate to provide [    ] with a ruling.  However, the representations set forth 
in your request are not specific enough concerning the nature of all the services [     ] provides to 
enable us to analyze whether [     ] performs any services that would require it to register with 
FinCEN; therefore, this letter is intended to provide you with general guidance as to the factors 
that apply to such a determination.  To enable us to apply these factors to [    ] and make a 
definitive ruling on whether it is required to register, you will need to resubmit your request with 
the information described below. 

 
By letter dated March 14, 2003, you provided the following representations with respect 

to your client, [    ]:  
 
[    ] is a Florida Corporation licensed by the State of Florida to do business as a Security 
Agency.  [    ] provides world-wide transportation of currency, monetary instruments, and 
other valuables exclusively for financial institution clients, such as domestic and foreign 
banks and currency exchange houses.  That is, [    ] physically moves currency from one 
location to another. . . . [    ] provides these services using security guards, couriers, and a 
fleet of armored vehicles.  [    ] services are not available to the general public. 

 



In response to our request for additional information, [    ] of your firm indicated by letter dated  
August 6, 2003 that foreign financial institutions often hire armored car businesses to transport 
currency into or out of the United States because it can be cheaper and faster to have currency 
physically transported to the foreign financial institution’s account in the United States than to 
conduct a wire transfer.  In addition, armored car businesses are hired by foreign financial 
institutions for purposes of exchanging worn or mutilated U.S. currency for new U.S. currency at 
a U.S. financial institution. 
 

Money services businesses (“MSBs”), a category of financial institution for purposes of 
regulations implementing the Bank Secrecy Act (“BSA”), are defined at 31 CFR 103.11(uu) and 
include currency dealers and exchangers, check cashers, issuers, sellers, and redeemers of 
traveler’s checks, money orders, or stored value, money transmitters, and the United States 
Postal Service.  Among the BSA provisions to which MSBs (other than issuers of stored value, 
and agents of an MSB) are subject is the requirement to register with FinCEN.  Failure to register 
with FinCEN can result in the imposition of civil penalties under the BSA and criminal penalties 
pursuant to 18 U.S.C. 1960(b)(1)(B), which prohibits operation of an unlicensed money 
transmitting business, including a business that fails to comply with FinCEN’s MSB registration 
requirement.  For purposes of establishing whether a business is operating as an unlicensed 
money transmitting business by virtue of failure to register with FinCEN, the MSB definitions 
found in 31 CFR 103.11(uu), and the MSB registration requirement found in 31 CFR 103.41 
specifying which MSBs are required to register must be applied.1   

 
FinCEN has previously ruled that an armored car business that solely engages in 

providing secure transport services of goods, including currency and other valuables, for the 
Federal Reserve, the U.S. Mint, banks, and private companies, is not a financial institution for 
BSA regulatory purposes, so long as the armored car business cannot be viewed as participating, 
or having a stake, in a financial transaction. (See Attached FinCEN Letter Ruling dated June 11, 
2002)  Thus, such an armored car business is not required to register with FinCEN.2  Factors 
(each of which is discussed in more detail below) that FinCEN would consider in determining 
whether an armored car business has participated in, or had a stake, in a financial transaction, 
include whether the currency is transported for and/or to, an entity that falls within the definition 
of financial institution for purposes of BSA regulations (31 CFR 103.11(n)), the beneficiary of 
the funds, and the nature and extent of the services provided by the armored car business.   

 
An armored car business would not be deemed a money transmitter for purposes of  

31 CFR 103.11(uu)(5) by virtue of the transportation of funds for a person that meets the 
definition of financial institution for BSA regulatory purposes found at 31 CFR 103.11(n).  You 
should note that the definition extends only to U.S. financial institutions.   Entities that are 
financial institutions for BSA purposes are subject to a number of recordkeeping and reporting 
                                                 

1 Although 18 U.S.C. 1960(b)(2) contains a definition of “money transmitting,” that definition is not 
relevant in determining whether a person is required to register with FinCEN.  As Section 1960(b)(1)(B) makes 
clear, the registration requirements arise from section 5330 of title 31 (the BSA) and its implementing regulations.  
The definition in section 1960(b)(2) is applicable to 18 U.S.C. 1960(b)(1)(C), which prohibits the transportation or 
transmission of funds that are known to have been criminally derived or are intended to be used for unlawful 
activity, and it is interpreted in the context of businesses engaged in illegal acts.   

2  It should be noted, however, that the requirement to report cross-border transportation of currency and 
monetary instruments found in 31 CFR 103.23 applies regardless of whether a person is a financial institution. 
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provisions, as well as the requirement to implement an anti-money laundering program, and they 
must apply these requirements to transactions that are conducted by the armored car businesses 
with which they contract.  Thus, to the extent that [    ] contracts with a U.S. financial institution 
to transport currency, [    ] is not a money transmitter for purposes of the BSA.  To the extent that 
neither the person for whom an armored car business transports funds, nor to whom the funds are 
transported, is a U.S. financial institution, the armored car business is a money transmitter for 
BSA purposes. 

 
Whether an armored car business that transports funds for a person other than a U.S. 

financial institution (for example, a foreign financial institution or a private company) to a U.S. 
financial institution would be deemed a money transmitter depends on whether the armored car 
business has knowledge that the beneficiary of the funds is a person(s) other than the person with 
which the armored car business contracted. [    ] would not be deemed a money transmitter by 
virtue of physically transporting currency for a foreign financial institution to a U.S. financial 
institution for deposit into the foreign financial institution’s account.  In contrast, an armored car 
business that has knowledge that it is involved in the transportation of funds for deposit into the 
account(s) of a third-party (a person/entity other than the entity that provided the funds to the 
armored car business) would be a money transmitter for BSA purposes, because the armored car 
company in that case would be functioning as an alternate form of funds transmittal.          

 
Finally, the nature of the services provided by the armored car business affects the 

determination whether the business is an MSB, and which category of MSB the business falls 
into.  First, it should be noted that the exchange of worn or mutilated currency for new currency 
of the same type is not a currency exchange transaction for BSA purposes.  Thus, [   ] would not 
be deemed a currency dealer or exchanger by virtue of such transactions.  In the context of 
currency exchange, if “Company A” hires an armored car business to transport foreign currency 
to “U.S. Bank X” to be exchanged for U.S. currency and transported back to “Company A” by 
the armored car business, the armored car business would be neither a money transmitter nor a 
currency exchanger for purposes of BSA regulations.  In such a scenario, the nature of the 
service provided by the armored car business is limited to secure transportation of currency.  In 
contrast, an armored car business that has involvement in the transaction beyond mere physical 
transportation, for example, by having authority to select the financial institution at which the 
currency is exchanged, or to select the date on which the currency is exchanged for purposes of 
obtaining a favorable exchange rate, would be deemed a currency exchanger for BSA purposes 
(and required to register as an MSB) because the service provided by the armored car business 
rises to the level of participation, or having a stake, in the financial transaction.   
 

As indicated above, in order for FinCEN to be in a position to make a determination 
whether [    ] is a money services business for BSA purposes, we would need you to provide in 
writing a more complete description of the services provided by [     ], including whether [     ] 
ever transports currency other than to a U.S. financial institution subject to BSA regulations, 
whether [     ] ever transports currency to or for a third-party beneficiary as described above, and 
the extent of the currency exchange services that [     ] provides beyond mere physical 
transportation of currency (including involvement in determining the place and date of exchange, 
having a financial stake based on the rate of exchange obtained, and any other involvement in a 
currency exchange transaction).   In arriving at our decision, FinCEN relied upon the accuracy 
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and completeness of the representations made in your March 14, 2003, and August 6, 2003 
letters.  Nothing precludes FinCEN from seeking further action should any of this information 
prove inaccurate or incomplete.  Should you have any questions about this letter, please 
telephone Christine Del Toro of my staff at (703) 905-3590. 

 
 
Sincerely, 

                                                                         // signed// 
      Judith R. Starr 

Chief Counsel 
 
 
cc: David M. Vogt, Executive Associate Director, Office of Regulatory Programs 
          Deborah Silberman, Supervisory Program Officer, MSB/Casinos/IRS Section 
 
 
Attachment: FinCEN Letter Ruling dated June 11, 2002 
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