4th Annual Climate Test Bed Science Advisory Board Meeting September 11-12, 2008

Earth System Science Interdisciplinary Center (ESSIC) University of Maryland 4th Floor Conference Room M-Square Office Building #950 5825 University Research Court College Park, MD 20740

Thursday, September 11, 2008					
8:00-8:30	Breakfast / Registration				
8:30-8:50	CPC Director Welcome		Wayne Higgins		
8:50-9:20	NCEP Director Welcome		Louis Uccellini		
9:20-9:45	CTB Yester	lay, Today, Tomorrow	Fiona Horsfall		
9:45-10:30	Projects: Progress and Accomplishments				
	9:45	FY06 Projects (15 mins)	Tim DelSole		
		The Empirically Corrected CFS			
	10:00	FY06 Projects (15 mins)	Michael Fox-Rabinovitz		
		Development of neural network emulations of			
		model radiation for			
		improving the computational performance of the			
		NCEP seasonal forecasts and climate			
		simulations			
	10:15	FY06 Projects (15 mins)	Yan Xue		
		The upper tropical Pacific variation during the			
		2007-2008 ENSO based on a new gridded			
		dataset and GODAS (McPhaden PI)			
10:30-10:45	Break / Refreshments				
10:45-12:05	Projects continued				
	10:45	FY07 Project (15 mins)	Holly Hartmann		
		System-wide Advancement of User Centric			
		Climate Forecast Products			
	11:00	FY08 Projects (10 mins)	H. Annamalai		
		Development of an extended and long-range			
		precipitation prediction system over the Pacific			
		Islands			
	11:10	FY08 Projects (10 mins)	Jon Gottschalck		
		Probabilistic Forecasts of Extreme Events using			
		the Climate Forecast System (Jones PI)			
	11:20	FY08 Projects (15 mins)	Ben Kirtman		
		Multi-Model Ensemble Seasonal Prediction			
		with CFS and CCSM			
	11:35	FY08 Projects (10 mins)	Dake Chen		
		Long-Term Retrospective Forecasts with CFS:			
		Predictability of ENSO and Drought (Cane PI)			
	11:45	FY08 (10 mins)	Brian Doty		
		Enabling the Transition of CPC Products to GIS			
		Format			

11:55-1:10	Lunch (provided)				
1:10-1:30	New Projects				
	1:10	FY09 (FY08 approved) Goddard PI (5 mins)	Malaquias Pena Mendez		
	1:15	FY09 (FY08 approved) Schubert (5 mins)	Siegfried Schubert		
	1:20	Status of FY09 Proposals	Chet Ropelewski		
1:30-2:45	Internal Ac	Internal Activities			
	1:30	CFS Test and Evaluation (15 mins) Report on the 2008 CTB internal experiments	Jae Schemm, S. Moorthi		
	1:45	CFS Ocean Modeling (15 mins) Global Ocean Data Assimilation (GODAS) at NCEP	David Behringer		
	2:00	CFS Land Modeling (15 mins) Impact of Different Land Models and Different Initial Land States on CFS Summer and Winter Reforecasts	Ken Mitchell		
	2:15	NIDIS activities. (15 mins) Operational monitoring and prediction tools	Kingtse Mo		
	2:30	GIS/NCDC (15 mins) An Update of the NOAA/Climate Prediction Center (CPC) GIS Project	Viviane Silva		
2:45-3:00	Break / Ref	reshments			
3:00-4:00	Internal Ac				
	3:00	Summary of CTB Seminar Series (15 mins)	Jiayu Zhou		
	3:15	Science Plans: Products (45 mins)	Ed O'Lenic		
4:00-5:30	Executive S	ession	SAB members only		
		Friday, September 12, 2008			
8:00-8:30	Breakfast				
8:30-8:45	Discussion				
8:45-10:00	Science Plans				
	8:45	Science Plans: CFS Model Improvements and Evaluation (45 mins)	Hua-Lu Pan		
	9:30	Update on prospectus for IMME (30 mins)	Steve Lord / Huug van den Dool		
10:00-10:15	Break / Refreshments				
10:15-12:00		Science Plans cont'd			
	10:15	Science Plans: MME (45 mins)	Suru Saha		
	11:00	Science Plan Discussion			
12:00-2:00	Lunch (provided) in common areas / Executive Session (in meeting room)				
2:00-3:00	SAB Report Out				
3:00	Adjourn				