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This is" in response to your letter dated March 1, 2003, in
which you requested "information-about the Safe Explosives
Act of 2002 (the Act) and how ~t may affect pyrotechnic
clubs.

In your letter, you state that the
--has a valj,d Federal explosives user permit and
allows your members to set off display fireworks at club
events. You further state that you allow your members to
manufacture explosive materials under the club's permit
onsite at two club ev~~nts each year.

As you are probably a~Jare, the Act was enacted on
November 25, 2002. The Act; in part, requires all persons
who receive explosive materials to possess a ~ederal
explosives license or permit. The Act also, in part,
requires all persons \'o1ho are employees of a Federal
explosives licensee ox' permittee and who will possess
explosive materials during the course of their employment
to submit identifying information to the Bureau of Alcohol,
Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) for the purposes of
conducting a background check.
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As ~ fireworks club that holds a valid Fede~al explosives
users permit, you may sponsor fireworks events at which
volunteer club members may possess explosive materials
while assisting in supervised shoots, so lo~g as their
assistance is under the direction or control' of the club.
Their assistance is only lawful under t;he following
circumstances:

a.b.

c.

d.

The cl\.lb must have lawfully received the fireworks
pursuant to a valid Federal pennit or license, the
exception in section 845 (a) (3:1, or other
appropriate exceptionj
An authorized club employee or responsible person
receives and possesses the fireworks used in the
show in the scope of his emplojment and on behalf
of the clubj
The volun~eer member's possession is under the
direction or control of the authorized club
employee or responsible person; and,
The club has no knowledge that the volunteer
member is a prohibited person.

:-The club may not, however, provide fireworks or other
explosive materials to your volunteer members for their
shooting events. If this were to occur, you may be
distributing explosives in violation of Federal law and the
members may be receiving explosives in violation of Federallaw.

The volunteer members are not club employees or responsible
persons and, as such, the club is not r"equired to report
them on an ATF F 5400.28, Employee Possessor Questionnaire.
The volunteer club members are subject to the prohibited
persons categories, however, and the club may not allow
volunteer members who they know are prohibited persons to
possess explosive materials.

The same restrictions and circumstances would apply to the
manufacturing of explosive materials at a club-sponsored
event. Additionally, the club must maintain the
manufacturing records required by 27 CFR 555.123.
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Sincerely yours,

(= ~~: ~.Q7
Carson Carroll

Chief, Arson .and Explosives
Programs Division

c:

Chief, National Licensing
Explosives Industry Analyst


