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This letter is in response to your inquiries to and December I!, 2006, meeting with the Bureau of
Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (A TF). You asked that we clarifY ho~ the'Federal
explosives regulations on transporting, manufacturing, and using explosive materials ~apply to -.

fireworks "hobbyists." We sincerely apologize for the delay in our response.
." .

from the Department of Transportation met with officials ofthe~-
11, 2006, to discuss issues invol,!ing pyrotechnic

materials manufactured by individuals and then transported to the 8 conference. We have
enclosed a series of questions and answers to clarify some of these issues.

We sincerely appreciate your efforts to facilitate safety when it comes to the use, transportation,
and storage of pyrotechnic explosive materials. We look forward to continuing this dialog with
-and encourage members with specific questions or scenarios to e-mail the Explosives
Industry Programs Branch directiy at eipb@atfgov.

We trust the foregoing has been responsive to your question. Please feel free to contact us with
any further questions you may have.

Gary L. Bangs
Chief, Explosives Industry

Programs Branch

Enclosure



Hobb istFireworks uestions and Answers

Ql: I manufacture fireworks for my own personal use. I do not intend to sell or distribute
the fireworks, nor sell a service in which the fi,reworks are used. I will be using the
fireworks at the premises where I manufactured the~. Do I need a manufacturer's
license or any permit from A TF?

A: 

No. A manufacturer's license is needed only by persons engaged in the business of
manufacturing fireworks for Sale, distribution, or for a commercial use. A permit would be
required if you were going to transport or cause to be transported the explosive materials. A
permit would also be required if any materials you receive for use in manufacturing your
fireworks are defined as explosive materials, such as black powder, flash powder, etc.

However, this does not exempt an individual from stricter State/local requirements. One must
also abide by all storage requirements listed in 27 CFR, Part 555, Subpart K -Storage,
including the tabie of distances requirements for fireworks process buildings. Under the law
any person must store explosives in accordance with Part 555 regulations.

Q2: I have manufactured fire'forks for my own personal use. I do not intend to sell or
distribute the fireworks, nor sell a service in which the fireworks are used. However, I
will be transporting the disPlay firework to a locati~n different than where I
manufactured it. Do I need a Federal explosives license or permit?

A: A Federal explosives license :or permit is required when persons tJ;ansport explosive materials
or cause explosive materials to be transported, even for one's own personal use. However,
section 845(a)(I) provides an exception for common and contract carriers or other
transportation entities regulat~d for safety and security by the Departments of Transportation
and Homeland Security. While these entities are exempted, they are generally hired and

.controlled by either a licensee or permittee, causing the explosives to be transported. If you
fall into this exempted category you would not need a permit from A TF for the transportation
activities. ;

Please note, a limited (Type ~O) permit only allows for the intrastate transportation of
explosive materials. Persons m~y not use a Type 60 permit to transport explosive materials
across State lines. .,

Q3: I have a user permit (not a limited permit), but. I was told that I need a manufacturer's
license to make and transport fireworks to an event location for my own personal use. .
Is this correct? :

A: That is incorrect.. Any Federal explo~ives license.Q[ a user permit would allow you to
mariufacture fireworks for your own personal use and then transport them to an event
location. A limited permit would only allow the intrastate transportation of the explosive
materials.i;.



Q4: The Federal regulation 21 CFR 55.26 in my year 2000 "orange book" states that "no
person, other than a licensee or permittee, shall transport, ship, cause to be transported,
or receive in interstate or foreign ~ommerce any explosive materials." I have
manufactured fireworks for my own, non-business use to shoot at a different location in
the State where I reside. I believe I am not transporting explosive materials in interstate
or foreign commerce. Therefore, I do not need a license or permit. Is this correct?

A: That is incorrect. The Federal law and regulations were amended in 2003 by the Safe
Explosives Act. The law, as stated under 18 U.S.C. 842(a)(3), now provides that "no person
other than a licensee or permittee knowingly may transport, ship, cause to be transported, or
receive any e~plosive materials." There is no requirement that the explosives move in
interstate or foreign commerce. However, as stated previously, section 845(a)(I) provides an
exception for common and contract carriers or other transportation entities regulated for
safety and security by the Departments of Transportation and Homeland Security.

The "Orange Book" is being 'updated and will be available for all explosives licensees and
pemlittees in the near future.

Q5: r do not have a license or permit. I would like to manufacture fireworks for my own
personal. use, but give them;to a licensee or a user permittee to transport the fireworks
for m~ to the event location: I will pick up the fireworks at the event location for my
personal use~ Is this acceptable, or am I causing it to be transported, which requires a
license or permit?

A: You would not need a Federal explosives license or permit to have a licensee or permittee
transport the materials to the'event location on your behalf. However, no person other than a
licensee or permittee may receive any explosive materials. Therefore, the licensee or
permittee would not be able t9 provide (distribute) the materials back to you at the event.

That licensee or user permittee may transfer the display flTeworks to a "club" at the event site,
if the club has a license or peimit. Additionally, if you are a club memb~r in good standing,
you may possess explosives at the show site if specifically authorized to do so by the club on
behalf of the club. Persons prohibited under 18 U .S.C. 842 may not possess explosives under
any circumstances, and the club must not allow possession by any members that the club
knows or has reasonable caus~ to believe is prohibited from possessing explosives.

I

Q6: Would it be possible for the club to make all of its members employee possessors? This
would allow the members to make and ,transport explosives under the club license
without each member needing to obtain their own license or p.ermit.

A: The members must be bona fide employees of the organization. Employees are generally on
the payroll of the employer, the employer withholds Federal and/or State taxes, the employer
withholds Social Security from pay, and the employees generally receive benefits, such as



health insurance or worker's compensation coverage. Only actual emplQyees may be reported
as employee possessors and I,llldergo a background check.

Licensees or permittees who report persons as employee possessors knowing that the persons
are not bona fide employees,;wouldviolate 18 V.S.C. 842(a)(2). This provision of law
prohibits the making of any false statement intended or likely to deceive for the purpose of
obtaining a license or pemiit.

Q7: If my hobby only involves'smaU fireworks, items similar in size as defined by ATF as
consumer fireworks, am I e~empt from any ATF requirements?

A: No. The exemption under 21 CFR 555. 1.41 (a)(7) is only for consumer fireworks as defined
~nder27 CFR 555.1 i. Since: your products would not be labeled and packaged as required by
the Consumer Product Safety: Commission and regulated by that agency, none of your
hobbyist pyrotechnics would be exempt. This also means no person prohibited from
possessing explosives materials may handle or possess these types of items.

Q8: Some of the products I manufacture for my own personal noncommercial use are
rocket motors. Do the same answers to these questions apply whether I am
manufacturing fireworks or rocket motors?

A: Yes, generally the same answers pertaining to hobby fireworks enthusiasts apply to model
rocketry enthusiasts. However, certain completed single use hobby rocket motors are
exempted under 27 CFR 555.:141. If this is your situation,you would not need a permit to
transport or receive those specific items.
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