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This IS in response to your letter dated October 9,2003, to the Bureau of Alcohol, Tobacco,
Fireannsand Explosives (ATF), in which you asked if there are any regulatory distinctions
between model rocket clubs and p~otechnic clubs that may prevent your rocket club from,
conducting activities in the same manner as a p~otechnic club. We apologize for the delay in
our response.

In your letter, you state that you are the section advisor for your local model and high-power
rocket club. Your club would like to sponsor monthly launches at which the club would provide
rocket motors, and club members would assist in the launch activities and demonstrations. Your
club would use model rocket motor reload kits, some of which would contain 11l0re than 62.5
grams of ammonium perchlorate composite propellant. The club would be responsible for
ensuring that club members do not fall into any of the prohibited persons categories. Any
unused motors would be stored either in a club magazine or contingency storage. You also
attached a copy of a letter dated May 8, 2003, from A TF to
You indicate that the letter states that "volunteer" pyrotechnic club members are not required to
hold individual permits or to be listed as responsible persons on the club permit, and further, that
volunteer club members may possess explosive materials while assisting at shoots under the
appropriate club supervision.

In a conversation with A TF Specialist you stated that non-club members 'With or
without a permit could attend and participate in the monthly launches and would pay a flight fee,
which had not been established. Club members would also pay an -annual fee of $20 and a flight
fee, which would cover the use of equipment and motors. You stated that the club has been
incorporated and has recently received its low explosives user permit and has approved storage.
You also stated that you would not allow anyone without a permit to leave the field with motors
and you would give only one motor at a time to each club member.
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As an initial matter, there are no "regulatory distinctions" between a rocket club and a I
pyrotechnic club. However, your rocket club has asked about specific activities related to
"volunteer club members" and "non-club members." As such, the following discussion will
address the lawfulness of the specific activities you describe.

It is unlawful for any licensee or permittee to knowingly distribute explosive materials to any
person other than a licensee or permittee. 18 USC 842(b). "Distribute" means "to sell, issue,
give, transfer, or otherwise dispose of... The term does not include a mere change of possession
from a person to his agent or employee in connection with the agency or employment." 27 CFR

permit. 18 USC 842(a)(3)(A). The user permit is also not transferable. 27 CFR 555.53.

As a rocket club that holds a valid Federal explosives user pennit, your club may sponsor
monthly rocket launches. At such launches, a club "employee," as detinedunder applicable
State law, must have submitted an ATF F 5400.28, Employee Possessor Questionnaire (EPQ)
and be properly authorized to possess explosives. A non-employee club "member," as defined
under your club' $ bylaws establishing club membership, is not required to submit an EPQ, and
may possess explosive materials under the folloWing circumstances:

a.

b.

c.

The club must have lawfully received the explosives pursuant to a valid Federal
permit or license;
An authorized club member must receive and possess the explosives used in the
launch on behalf of the club;
The club member's possession of explosives must be under the direction or control
of one of the club's authorized members; and,
The club must have no knowledge or reason to believe that the club member is
prohibited from possessing explosives.

d.

The above-described transactions are not urilawful distributions as they are changes of
possession of explosives from the club to its employee in connection with the employment, or, in
the case of the club member, a change of possession from the club to its agent in connection with
the agency.

By contrast, the club cannot lawfully provide at the launches explosives to a non-authorized
employee or non-club member. Additionally, the club cannot lawfully provide explosives to any
person (including a club member) for his or her personal use. If either of these transactions were
to occur, the club would be distributing explosives in violation of Federal law, and the
distributees would be receiving explosives in violation of Federal law. Of course, the clubinay
transfer explosives to.a person who has his or her own valid Federal explosives license or permit.



-3-

We trust that the foregoing has been responsive to your request. Again, we apologize for the
delay in our response. Please feel free to contact the Explosives Industry Programs Branch at
202-927-2310 if you have additional questions.

Sincerely yours,

-1J )lV~~~~~
Programs Division




