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Re: Regulation 1.57(a)(1)  
Request for interpretation of the requirement that an IB open and carry 
each customer’s account with a carrying FCM on a fully-disclosed basis
 

Dear     : 
 

This is in response to your letter dated March 20, 2008, to the Division of Clearing and 
Intermediary Oversight (the “Division”) of the Commodity Futures Trading Commission (the 
“Commission”), as supplemented by a subsequent letter and e-mail messages1 (the 
“correspondence”).  By the correspondence, you claim, on behalf of “A”, a registered 
introducing broker (“IB”), that the requirement in Commission Regulation 1.57(a)(1)2 that an IB 
open and carry each customer’s account with a carrying futures commission merchant (“FCM”) 
on a fully-disclosed basis, should not be applicable where the IB introduces a non-clearing FCM 
to a clearing FCM.      

 
Based upon the representations made in the correspondence, we understand the relevant 

facts to be as follows.  “A” has approximately 50 customers, 37 of which it introduces to a 
certain clearing FCM (the “Clearing FCM”).  “A” complies with Regulation 1.57(a)(1) with 
respect to its own customers. 

 
“A” has introduced a non-clearing FCM (the “Non-Clearing FCM”) to the Clearing 

FCM, obtaining lower commission rates for the Non-Clearing FCM than the Non-Clearing FCM 
was able to obtain on its own.  The Non-Clearing FCM has established and maintains an 
omnibus account with the Clearing FCM, and the Non-Clearing FCM maintains the accounts of 
its individual customers in that omnibus account.  The Non-Clearing FCM does not transmit any 
orders to “A” for submission to the Clearing FCM.  In return for providing the introduction of 
the Non-Clearing FCM to the Clearing FCM, the Clearing FCM pays to “A” a share of the 
                                                 
1  Specifically, the letter was dated April 8, 2008 and the e-mail messages were dated April 
15, 2008. 
2  Commission regulations referred to in this letter are found at 17 C.F.R. Ch. I (2007).  
They can be accessed through the Commission’s website, at:  http://www.cftc.gov/. 
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commissions that are paid by the Non-Clearing FCM’s account holders.  “A” receives no other 
compensation from, and in fact has no other contact or connection with, the Non-Clearing 
FCM’s customers.   

 
Regulation 1.57(a)(1) requires that each IB must open and carry each customer's and 

option customer's account with a carrying FCM on a fully-disclosed basis.  In CFTC Staff Letter 
87-4, the Division’s predecessor, the Division of Trading and Markets, denied relief from the 
requirements of Regulation 1.57(a)(1) to a registered IB that introduced an omnibus account of a 
non-clearing FCM to a clearing FCM without fully disclosing the individual customer accounts 
of the non-clearing FCM.3  Like the facts presented in your letter, the non-clearing FCM’s 
customers did not have individual accounts with the IB or the clearing FCM, and the IB did not 
accept any customer funds.  However, unlike the facts in your letter, the non-clearing FCM 
transmitted orders for the omnibus account to the IB, which then transmitted the orders to the 
clearing FCM.  

 
The Commission adopted Regulation 1.57(a)(1) as a result of the addition of the term 

“introducing broker” to the Commodity Exchange Act (the “Act”)4 – which included previously 
unregistered “agents,” whose principal function was to procure customer business for “carrying” 
or clearing FCMs.  Regulation 1.57(a)(1) was intended to eliminate customer confusion 
regarding the proper execution of individual orders and the respective legal responsibilities of the 
IB, the non-clearing FCM and the clearing FCM.   

 
In the facts presented in your correspondence, it appears that “A” has done no more than 

bring the Non-Clearing FCM and the Clearing FCM together.  “A” does not participate in the 
transmittal of orders for the omnibus account or the individual customers of the Non-Clearing 
FCM.  In further support of your request, you note that “A” has no contact with the customers 
whose accounts are included in the omnibus account, and that those customers are unaware of 
“A’s” role (limited as it is).  

 
The Division believes that when an IB does no more than introduce a non-clearing FCM 

to a clearing FCM and the non-clearing FCM establishes an omnibus account with the clearing 
FCM, the requirement of Regulation 1.57(a)(1) that an IB open and carry each customer's and 
option customer's account with a carrying FCM on a fully-disclosed basis is not implicated, 
where:  (1) the IB does not receive or transmit the trading orders for the omnibus account to the 

 
3  See, CFTC Staff Letter No. 87-4 [1987-1990 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. 
(CCH) ¶23,912 (Sep. 28, 1987).   
4  Futures Trading Act of 1982, Pub. L. No. 97-444, 96 Stat. 2294.  See 48 Fed. Reg. 35248, 
35269 (Aug. 3, 1983). 
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clearing FCM; and (2) the IB does not accept funds from the customers whose accounts are 
maintained in the omnibus account.5

 
This letter does not excuse an IB relying on the interpretation6 set forth herein from 

compliance with any other requirements applicable to it contained in the Act or in the 
Commission’s regulations issued thereunder.  For example, the IB remains subject to applicable 
antifraud and registration provisions of the Act and the Commission’s regulations, and to the 
reporting requirements for traders set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission’s 
regulations. 
 
 This letter is based upon the representations made to us and is subject to compliance with 
the conditions set forth above.  Any different, changed or omitted material facts or circumstances 
might render this interpretation void.  Moreover this letter does not necessarily represent the 
position of the Commission or of any other office or division of the Commission.  
 
 If you have any questions concerning this correspondence, please contact me or 
Christopher W. Cummings, Special Counsel, at (202) 418-5445. 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ananda Radhakrishnan 
       Director 

 
5  Of course, where, as here, the IB separately introduces its own customers to an FCM, the 
requirement of Regulation 1.57(a)(1) applies to the IB in connection with that separate 
introduction activity. 
6  See Regulation 140.99(a)(3), which states that “[a]n interpretative letter may be relied 
upon by persons in addition to the Beneficiary.” 


