
        
 

Refer to: HSA-10/WZ – 140 
 

 
Mr. Greg Hannah 
Impact Recovery Systems 
246 West Josephine Street 
P.O. Box 12637 
San Antonio, TX  78212 
 
Dear Mr. Hannah: 
 
This is in response to your letter of December 3, 2002, requesting Federal Highway 
Administration (FHWA) acceptance of your company’s Flexible Traffic Control Products with 
an Empco Lite as crashworthy traffic control devices for use in work zones on the National 
Highway System (NHS).  Accompanying your letter were reports of crash testing conducted by   
 Karco Engineering and video of the tests.  You requested that we find these devices acceptable 
for use on the NHS under the provisions of National Cooperative Highway Research Program 
(NCHRP) Report 350 “Recommended Procedures for the Safety Performance Evaluation of 
Highway Features.”    
 
Introduction 
The FHWA guidance on crash testing of work zone traffic control devices is contained in two 
memoranda.  The first, dated July 25, 1997, titled “INFORMATION: Identifying Acceptable 
Highway Safety Features,” established four categories of work zone devices: Category I devices 
were those lightweight devices which could be self-certified by the vendor, Category II devices 
were other lightweight devices which needed individual crash testing, Category III devices were 
barriers and other fixed or massive devices also needing crash testing, and Category IV devices 
were trailer mounted lighted signs, arrow panels, etc.  The second guidance memorandum was 
issued on August 28, 1998, and is titled “INFORMATION: Crash Tested Work Zone Traffic 
Control Devices.”  This later memorandum lists devices that are acceptable under Categories I, 
II, and III. 
 
A brief description of the devices follows: 
 
Test Article 1:  12 inch x 48-inch Double sided Vertical Panel with No. 103QR Portable One 
Base and Light.  The Portable One Base is solid recycled rubber measuring 355 mm (14 inches) 
wide by 864 mm (34 inches) long and weighing 22 kg (48 pounds).  The vertical panel consists 
of a 60.3 mm (2 3/8 inch) diameter, 1220 mm tall (48 inch) polyethylene plastic tube.  To the 
front and back of the tube are attached 305 mm (12 inch) by 1220 mm (48 inch) tall vertical 
panels.  
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They are attached to the tube using standard grad 3/8 inch x 2 ¾ inch carriage bolts with tee nuts 
and plastic washers. 
 
Test Article 2: 24 inch x 36 inch Directional Indicator Barricade with 103QR Portable One base 
and Light.  The Portable One Base is as described above.  The Directional Indicator Barricade 
also consists of a polyethylene tube as described above except at a height of 890 mm (35 inches). 
 To it is attached a single 610 mm (24 inch) tall by 914 mm (36 inch) wide directional panel. 
 
Testing 
Full-scale automobile testing was conducted on your company’ devices.  One stand-alone 
example of each device were tested in tandem, one head-on and the next placed six meters 
downstream turned at 90 degrees, as called for in our guidance memoranda.  Because the basic 
structure is the same and both have been previously accepted without warning lights attached, 
this single test is appropriate for assessing their crashworthiness.  The automobile exceeded the 
tolerance for the 820C vehicle called for in NCHRP Report 350.  Again, in this case we will 
accept that because this is a re-test of the device, using lights. 
 
The tests are summarized in the table below. 
 
Test Number P22144-01 
Device Tested 12x48 Vertical Panel 24x36 Directional 
Weight of Tested Article 22 kg (48 pounds) 22 kg (48 pounds) 
Mounting heights 1220 mm (48 inches) 914 mm (36 inches) 
Flags? Lights? Empco Lite 400T, Type A&C Empco Lite 600T Type D 
Mass of Test Vehicle 962.34 kg 
Impact Speed 97.02 km/h 96.98 km/h 
Velocity Change Negligible N/a 
Extent of contact Grille, hood, windshield, roof Grille, hood, windshield 
Windshield Damage Minor cracking from impacts with lights, no holes nor deformation 
Other notes   
 
Findings 
Damage was limited to sheet metal damage and minor cracking of the windshield.  The cracking 
was due to the impact of the plastic lens of the warning light.  The glass did not deform nor was 
a hole caused by the impact.  As the performance of the conventional Type A and C warning 
light was comparable to the omni directional Type D light, these two lightweight warning lights 
may be used interchangeably on these devices.  The results of the testing met the FHWA 
requirements and, therefore, the devices described in the various requests above and detailed in 
the enclosed drawings are acceptable for use on the NHS under the range of conditions tested, 
when proposed by a State. 
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In a letter dated December 3, 2002, you also asked us to consider the use of warning lights atop 
your type III barricades.  These plastic barricades were the subject of our letter to you, WZ-110,  
dated March 22, 2002.  Because the top of the barricade struck the test vehicle in the lower part 
of the windshield causing light to moderate cracking, we expect that the addition of a light would 
cause additional damage.  Unfortunately, we are not able to estimate how severe the damage 
would be in the head-on test.  Therefore, we must recommend that these barricades be crash 
tested with lights in place before we can take action. 
 
Please note the following standard provisions that apply to FHWA letters of acceptance: 
 
! Our acceptance is limited to the crashworthiness characteristics of the devices and does 

not cover their structural features, nor conformity with the Manual on Uniform Traffic 
Control Devices. 

! Any changes that may adversely influence the crashworthiness of the device will require 
a new acceptance letter. 

! Should the FHWA discover that the qualification testing was flawed, that in-service 
performance reveals unacceptable safety problems, or that the device being marketed is 
significantly different from the version that was crash tested, it reserves the right to 
modify or revoke its acceptance. 

! You will be expected to supply potential users with sufficient information on design and 
installation requirements to ensure proper performance. 

! You will be expected to certify to potential users that the hardware furnished has 
essentially the same chemistry, mechanical properties, and geometry as that submitted for 
acceptance, and that they will meet the crashworthiness requirements of FHWA and 
NCHRP Report 350.  

! To prevent misunderstanding by others, this letter of acceptance, designated as number 
WZ-140 shall not be reproduced except in full.  This letter, and the test documentation 
upon which this letter is based, is public information.  All such letters and documentation 
may be reviewed at our office upon request.  

! Impact Recovery Systems devices may include patented components and if so are 
considered "proprietary."   The use of proprietary work zone traffic control devices in 
Federal-aid projects is generally of a temporary nature.  They are selected by the 
contractor for use as needed and removed upon completion of the project.  Under such 
conditions they can be presumed to meet requirement "a" given below for the use of 
proprietary products on Federal-aid projects.  On the other hand, if proprietary devices 
are specified for use on Federal-aid projects, except exempt, non-NHS projects,  

 they: (a) must be supplied through competitive bidding with equally suitable unpatented 
items; (b) the highway agency must certify that they are essential for synchronization 
with  
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 existing highway facilities or that no equally suitable alternative exists or; (c) they must 

be used for research or for a distinctive type of construction on relatively short sections 
of road for experimental purposes.  Our regulations concerning proprietary products are 
contained in Title 23, Code of Federal Regulations, Section 635.411, a copy of which is 
enclosed.  

 
     Sincerely yours, 
 
 
 
 

Michael S. Griffith 
     Acting Director, Office of Safety Design  
     Office of Safety 
 
2 Enclosures 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FHWA:HSA-10:Nartimovich:x61331:2/26/03 
cc: Reader-HSA-1, HAS-10(Chron File, Nartimovich) 
h:directoryfolder/nartimovich/wz140ImpactRecoveryFIN 
 



Sec. 635.411 Material or product selection.  
 
(a) Federal funds shall not participate, directly or indirectly, in payment for any premium or royalty on 
any patented or proprietary material, specification, or process specifically set forth in the plans and 
specifications for a project, unless:  
 
(1) Such patented or proprietary item is purchased or obtained through competitive bidding with equally 
suitable unpatented items; or  
 
(2) The State highway agency certifies either that such patented or proprietary item is essential for 
synchronization with existing highway facilities, or that no equally suitable alternate exists; or  
 
(3) Such patented or proprietary item is used for research or for a distinctive type of construction on 
relatively short sections of road for experimental purposes.  
 
(b) When there is available for purchase more than one nonpatented, nonproprietary material, 
semifinished or finished article or product that will fulfill the requirements for an item of work of a 
project and these available materials or products are judged to be of satisfactory quality and equally 
acceptable on the basis of engineering analysis and the anticipated prices for the related item(s) of work 
are estimated to be approximately the same, the PS&E for the project shall either contain or include by 
reference the specifications for each such material or product that is considered acceptable for 
incorporation in the work. If the State highway agency wishes to substitute some other acceptable 
material or product for the material or product designated by the successful bidder or bid as the lowest 
alternate, and such substitution results in an increase in costs, there will not be Federal-aid participation in 
any increase in costs.  
 
(c) A State highway agency may require a specific material or product when there are other acceptable 
materials and products, when such specific choice is approved by the Division Administrator as being in 
the public interest. When the Division Administrator's approval is not obtained, the item will be 
nonparticipating unless bidding procedures are used that establish the unit price of each acceptable 
alternative. In this case Federal-aid participation will be based on the lowest price so established.  
 
(d) Appendix A sets forth the FHWA requirements regarding (1) the specification of alternative types of 
culvert pipes, and (2) the number and types of such alternatives which must be set forth in the 
specifications for various types of drainage installations.  
 
(e) Reference in specifications and on plans to single trade name materials will not be approved on 
Federal-aid contracts.  
 
 
 
 
           
         






