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August 14, 2002 
 
The Honorable Christopher J. Dodd 
Chairman, Subcommittee on Western Hemisphere,  
   Peace Corps, and Narcotics Affairs 
Committee on Foreign Relations 
United States Senate 
 
Subject:  Duration of Recess Appointment 
 
Dear Mr. Chairman: 
 
This responds to your letter dated May 29, 2002, requesting our opinion concerning 
the duration of the recess appointment of Mr. Otto J. Reich to the position of 
Assistant Secretary of State for Western Hemisphere Affairs.  For the reasons set 
forth below, we conclude that this recess appointment, made before the start of the 
second session of the 107th Congress, will expire at the end of the second session of 
the 107th Congress. 
 
BACKGROUND  
 

On January 11, 2002, the President made a recess appointment of Mr. Reich as 
Assistant Secretary of State for Western Hemisphere Affairs after both Houses of the 
Congress had adjourned sine die1 on December 20, 2001.  Since the Senate had 
agreed to adjourn sine die, then the date specified by the joint resolution,2 
December 20, 2001, marked the end of the Senate session.  B-288581, Nov. 19, 2001. 
 
On January 23, 2002, the Senate reconvened for the second session of the 107th 
Congress.  Pub. L. No. 107-98, Dec. 21, 2001, 115 Stat. 961.  Thus, Mr. Reich received 

                                                 
1Adjournment sine die literally means adjournment without day, a reference to the 
fact that the Houses are adjourning until the next session of Congress and not to a 
specified date within the current session of Congress.  See Black’s Law Dictionary 
1390 (7th ed. 1999) and Congressional Research Service, “Lame Duck Sessions, 
74th-106th Congress,” 98-872 GOV, at 1 (2001).  
2H.R. Con. Res. 295, 107th Cong. (2001) (enacted). 
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his recess appointment during an intersession recess, when the last formal session 
of the Senate had ended and the next formal session of the Senate had not yet 
commenced.  You asked for our opinion regarding the duration of Mr. Reich’s recess 
appointment. 
 
DISCUSSION 
 
The power of the President to appoint officers during a recess of the Senate is 
contained in the United States Constitution, and the recess appointments clause of 
the Constitution states: “The President shall have Power to fill up all Vacancies that 
may happen during the Recess of the Senate, by granting Commissions which shall 
expire at the End of their next Session.”  U.S. Const. art. II, § 2, cl. 3.  The duration of 
Mr. Reich’s recess appointment depends on the meaning of the term “next session” in 
the recess appointments clause.  Courts start with the plain meaning of statutes in 
interpreting the law.  Mallard v. United States District Court, 490 U.S. 296, 300 (1989); 
cf. Perpich v. Dep’t of Defense, 496 U.S. 334, 339-340 (1990) (Supreme Court used 
plain language to interpret Article I of the Constitution). 
 
When Mr. Reich was appointed on January 11, 2002, the Senate had not yet begun its 
second session of the 107th Congress.  In this context, the plain meaning of the 
language “next session” can only be the second session of the 107th Congress.  When 
the Senate reconvened on January 23, 2002, it began the “next session” within the 
meaning of the recess appointments clause.  We have held that a commission issued 
pursuant to a recess appointment expires at the end of the Senate’s next session 
following the adjournment sine die.  B-201035, Dec. 4, 1980.  Where, as here, a recess 
appointment was made during an intersession recess, the duration of the 
appointment only continues until the end of the session that was about to 
commence.  See United States v. Woodley, 751 F.2d 1008, 1009 (9th Cir. 1985) (en 
banc), cert. denied, 475 U.S. 1048 (1986). 
 
Similarly, the Department of Justice has interpreted the phrase “at the End of their 
next Session” to mean the “adjournment sine die of the session of the Senate for the 
first session of Congress that begins after the designation was made.”  17 Op. Off. 
Legal Counsel 1 (1993), citing 41 Op. Att’y Gen. 463, 469-71 (1960); 6 Op. Off. Legal 
Counsel 585, 586-87 (1982).  The Department of State agrees that Mr. Reich’s recess 
appointment will expire at the end of the current session of the Senate.3  
  
Thus, for the purposes of Mr. Reich’s January 11, 2002, appointment, the second 
session of the 107th Congress is the “next session” indicated in the recess 
appointments clause of the Constitution.  Since Mr. Reich received a recess 
appointment prior to the commencement of the second session of the 107th Congress, 

                                                 
3 Letter from Christopher B. Burnham, Assistant Secretary for Resource Management 
and Chief Financial Officer, Department of State, to Susan A. Poling, Managing 
Associate General Counsel, GAO, July 8, 2002. 
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his appointment will expire when the Senate adjourns at the end of the second 
session.  More specifically, the end of the second session will be either upon the 
adjournment sine die of the second session of the 107th Congress as established by 
concurrent resolution (irrespective of any reserved right to reconvene), or, in the 
absence of a concurrent resolution setting an adjournment sine die date, 
immediately prior to the beginning of the first session of the 108th Congress 
(January 3, 2003, or as otherwise provided4).  B-288581, Nov. 19, 2001. 
 
If you have any questions concerning this letter, please feel free to contact me at 
202-512-5400 or Ms. Susan A. Poling, Managing Associate General Counsel, at         
202-512-5644.  We are sending a copy of this letter to the Secretary of State, the 
Ranking Minority Member of the Subcommittee, and interested congressional 
committees.  The letter will be available on GAO’s home page at http://www.gao.gov. 
 
Sincerely yours, 
 
 
 signed 
 
Anthony H. Gamboa 
General Counsel 
 

cc:  The Honorable Colin L. Powell, Secretary of State 
 
 

   
 
 
 
 
 
 

                                                 
4 “The Congress shall assemble at least once in every year, and such meeting shall 
begin at noon on the 3rd day of January, unless they shall by law appoint a different 
day.”  U.S. Const. Amend. XX, § 2. 


